Begeleidingsvormen

Mindfulnesspraktijk jmdkm biedt begeleiding en ondersteuning op zowel praktisch als persoonlijk niveau. Mindfulness vormt daarbij de ruggengraat, wat inhoudt dat we de volgende doelen hoog in het vaandel hebben staan:

  1. Een bewustzijn in het hier-en-nu creëren.
  2. Niet-oordelende observatie bevorderen.
  3. Automatische reacties reduceren.

Wij bieden begeleiding aan kinderen en jongeren én hun ouders, die door de huisarts zijn verwezen naar een psychiater. De diagnoses zijn niet zelden dubbele diagnoses van met name ADHD, depressie, autisme verwante problemen en verslaving. De mindfulnesspraktijk is samen te vatten in activerende en ondersteunende begeleiding.

De begeleiding vanuit jmdkm is gericht op het vergroten van zowel de zelfredzaamheid als de maatschappelijke participatie. Zien zoals het is.

Tijdens de intakefase kijken we naar bestaande patronen en de ontwikkelingsvraag die er ligt. In elk gezin zijn er patronen. Wij kijken hier met een objectieve blik naar.

Daarna komen we vanzelf bij de ontwikkelingsvraag, de wens die schuilgaat onder de patronen. De wens van het kind om zich in vrijheid te kunnen uiten en ontwikkelen. De wens van de ouders naar harmonie en vrede in huis na te streven.

Hoewel de ontwikkelingsvraag tegenstrijdig kan zijn met de zichtbare werkelijkheid is het van groot belang dat ze naast elkaar mogen bestaan: zowel de patronen als de verlangens die daaronder schuilgaan. Vaak wordt er veel aandacht gegeven aan de patronen, men reageert afwijzend of oplossingsgericht. Dit kan averechts werken. Juist als het er mag zijn, zal je merken dat het ‘probleem’ op kan lossen en de ‘oplossing’ zich als vanzelf aandient.

Wij werken met deze ‘twee stromen’ volgens ons speciaal opgezet mindfulnessprogramma. Belangrijk is het ontwikkelen van een alerte, accepterende houding. Concentratie en aandacht zijn belangrijke vaardigheden waar je een leven lang wat aan hebt.

Ons programma sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en het is belangrijk dat het gezin meewerkt aan een zo optimaal mogelijke omgeving, zodat het kind kan oefenen met deze technieken.

jmdkm biedt de volgende vormen van coaching & counseling aan:

• Mindfulnesspraktijk

  • Mindfulness voor kinderen en adolescenten met ADHD en hun ouders
  • Mindfulness Based Relapse Prevention
  • Mindfulness Based Cognitieve Therapie

• Begeleiding en ondersteuning bij dagelijkse activiteiten op het gebied van school, werk, administratie, dagbesteding en/of vrije tijd.

• Psycho-educatie met betrekking tot autisme, depressie en verslaving.

• Vergroten van sociale vaardigheden en netwerk